TETAMU

SELAMAT DATANG !!

Hye kawan-kawan, arini


Dah Alang2 Masuk Sini.. Sudi2 lah Follow yer.. :)

Wednesday, August 24, 2011

Checklist Raya ..

Saje poyo-poyo nak share sini.. beselah.. aku kan poyo..;p .. **kalo adik aku bace nie mmg die suke lah..

Persiapan raya dari segi pakaian .. rasenya dah 100% setel..jap nak check ape yg dah setel ape yg belum.. aku nie kekadang leyh tahan gak nyanyuknye.. kuikuikui....

*****************

Pakaian Raya

Pakaian Anak :: Baju Melayu (3 pasang), Baju Casual(4 pasang), Kasut/Sandal(2 pasang), Songkok, sampin.

Pakaian Ibu :: Baju Raya (3 pasang), Tudung selendang(byk helai.. juz mix n match je nnt) , kasut raya (2 pasang)

Pakaian Ayah :: Baju Melayu (2 pasang) baju casual( 2 helai) **kasut , songkok n sampin(pakai yg thn lepas).. 

******************

Kuih Raya - usah kate sebalang.. sebijik pun xde.. semuanya belum beli.. sbb cadangnya nak tapau kuih2 mama dari kampung je..(jahat kan?)  lagipun tahun nie beraya umah atuk nenek.. malas nak pikir.. nnt nak beli kepek2 je wat jamu kengkawan datang beraya kat umah nnt.. menu lain.. semua yg simple.. mee goreng ke.. bihun ke.. dorang pun bukan nak hadap kuih sgt.. kan..??

******************

Rumah Raya - sofa lame, langsir lame.. ekceli langsir agak baru sbb baru je pasang tgh bulan 7 aritu.. lain2 smua lama.. duk kuarters nie malas nak pikir nak ngecat segala bagai.. sbb smemangnya tak boleh.. dan aku sdiri pun malas.. kemas2 umah bagi nampak teratur je lah kut.. dah beranak kecik nie.. payah nak ade umah cantik2.. si Alif gemor menolong..*paham-paham suda..

******************

Duit Raya - yg nie my banker yg uruskan.. setiap tahun(sejak tahun lepas) mmg die yg uruskan.. kecuali duit2 raya utk atuk nenek,mama,abah n adik2 aku yg mana amaunnya lebih sket dari anak2 buah yg lain tu.. aku yg uruskan.. sharing is caring dgn asben..tiap tahun pun gtu..so masih mengamalkan perkara yg same..

******************

Bajet Nak Balik Raya di Kampung - dah standby awal-awal.. alhamdulillah.. kebiasaannya Mama akan sponsor dwet minyak dan tol (nak balik kelantan xde tol pun).. kami tak mintak.. tp mmg mama akan bagi jugak.. tengs to my mama yg very understanding.. :)

**ni jelah kut yg aku nak share..
korang camne..?? dah setel sume persiapan raya..??
baju bape pasang..?? kuih mesti u ols berbalang2 kan..
jgn tipu yer kengkawan.. aii tawu... ;p
insyaAllah nnt pas raya .. aii terjah umah u ols ume..
(dedicate to all kengkawan yg aii kenal.. especially geng UB n BFF)

3 comments:

Lizzie Yasmin said...

best nya checklist raya dah siap.. aku nie.. sume undone.. gara - gara gaji n bonus tak masuk lagi.. haish..

Bicikut said...

amboi beraya sakannn

Ainul said...

banyaknyer yg dh settle..

meh2 dtg raya umah ainul nanti