TETAMU

SELAMAT DATANG !!

Hye kawan-kawan, arini


Dah Alang2 Masuk Sini.. Sudi2 lah Follow yer.. :)

Friday, March 18, 2011

Sharing #1 :: Nama Anak

Dah terbaca dua entry camni dari 2 org kekasih hatiku
iaitu di blog Pn. Fad dan Pn. Ann
maka terdetik di hati utk bercerita juga dgn tajuk cerita yg sama..
_________________________________________________________
ALIF RAYYAN RAFIQI BIN AMIR HAMZAH
sejarah pencarian nama anak aku nie bermula
sejak diawal usia kandungan ku lagik..
mase tu aku baru mengandung melepasi 3 bulan..
cam eksaited giler nak dapat anak bukan??
hehehe.. cube tanye semua bakal ibu bapa baru,..
sape yg tak eksaited utk menerima kehadiran cahayamata..?? sape??
.
.
ekceli nama Alif tu sebenarnya di pilih oleh my mom.
die kate.. kalo anak kamu lelaki.. kamu mesti buh name Alif.
name Alif tue die dah berkenan lame dah..
sejak dari adik lelaki aku lagik..
tp disebabkan nama kami adik beradik yg lain bermula dgn huruf Z..
maka mom menyimpan impian utk buh name tu kpd cucunya
iaitu anak sulung aku * jika dia lelaki
pada mulanya.. aku bercadang nak buh Aliff.. ade dabel "f" di situ..
tp bile cari2 maksud name Aliff..mmg xde..
yg ade cume Alif saje.. yang mebawa maksud "Kawan Rapat" .
jadi aku yg sememangnya tak memikir utk tukar name anak mjadi lebih glemer..
sbb yang penting bagi aku adalah maksud nama itu sdiri..
jadi aku bersetuju utk buh ALIF sahaja..
.
.
.
Rayyan Rafiqi pula aku yg pilih sendiri setelah hampir 7 bulan hamil..
kalo buh Alif sahaja mcm nampak terlalu simple..
aku mmg sgt2 berkenan dengan nama Rayyan..
dan Rafiqi tu plak setelah beberapa kali
mencari dan menyervei nama pelengkap bagi ALIF RAYYAN
pd mulanya nak eja Rafique..tp xde maksud..
so dengan kompiden lah aku buh RAFIQI..
Rayyan mbawa maksud "KEPUASANKU ;pintu syurga bagi org yg berpuasa" ..
dan Rafiqi pula membawa maksud "PENDAMPINGKU"
.
.
maksud nama penuhnya mmg
nampak agak berterabur..
tp niat dihatiku mmg kalo bleh nak anak ku
jadi teman paling rapat(kepada sesiapa saja)
dan sentiasa menjadi pendampingku (ibu dan ayah)
paling setia setiap masa dan ketika..
dan semoga die sentiasa mendapat kepuasan
dalam setiap apa yg dilakukan dalam hidupnya.
.
.
dan sebetulnya mmg aku juga dah standby dengan nama anak perempuan..
in case yg keluar tempohari adalah bayi perempuan..
akan aku namekan baby girl ku itu
dengan nama Alya Raudhah Raihanah
yang membawa maksud satu persatunya
Alya - Ketinggian
Raudhah - Taman
Raihanah - perempuan yg luhur
.
.
but ekceli ade jugak name2 lain yg sdah di standby..
so tunggu jelah bile baby girl muncul nanti..(insyaAllah)
and in case lah kalo keluar baby boy lagik for the next baby..
aku nak buh
Ameer Raihan Rahimi
:)
** sgt tidak suprise..
tp oke jer.. skurang2nya org tak kidnap..
ahaha

4 comments:

wardah said...

oh dah reserved ye utk 2nd baby. good good. :)

Ann said...

owh. Raihan?. i likeeeeeee. ;D


dulu pernah nk buh nama Kaisya Alia Raihana tp ada cousin nk bg warning sbb nama anak dia pun ada word Raihan so cancel. haha.

sharEna said...

sedap nama bb gurl tue. nama alif pon sedap jugak. yg penting maksudnya kan jue?

tibe2 rase cam nk cerita gak camne nama Naurah Zayanie boleh muncul. hehe =p

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

Ann :: Raihan tu jue berkenan sbb nama kumpulan raihan..hehehe.. raihanah tu sambungan dari raihan lah..utk jadikkan bunyik girl.. :)

Ena:: hah.. ape lagi ena.. share lah sejarah salasilah name naurah tue.. nak tau jugak nie.. :)