TETAMU

SELAMAT DATANG !!

Hye kawan-kawan, arini


Dah Alang2 Masuk Sini.. Sudi2 lah Follow yer.. :)

Tuesday, August 23, 2011

Rezeki

Dalam dunia ini.. ada banyak kategori rezeki, rezeki dalam mendapatkan kerja, rezeki dalam mendapatkan zuriat, rezeki dalam mendapatkan makanan/minuman.. ada macam-macam jenis rezeki.. cume satu jer aku takleyh nak bayangkan samada ia wujud ke tidak.. or ianya hanya istilah semata-mata.. iaitu rezeki turun dari langit..  tp mungkin jugak.. semua Rezeki pun datangnya dari restu dan keizinan Allah s.w.t.. mungkin itu yg digambarkan sebagai rezeki turun dari langit.. tp kalo rezeki kene nombor 4D.. itu aku tak pasti lak cemana kekdah nk diklasifikasikan.. ehehehe.. wlupun ianya HARAM.. tp pada si pengamal.. itu pun dipanggil rezeki.. cume tak berkat aje lah.. kan..ahahaha

pic credit to Google


Ok, rezeki yg aku nak storykan kali ini adalah rezeki yg baru saja suami aku dapat semalam.. Yes, apa yg di impikan selama ini.. sejak hampir 3 tahun ini.. telah pun menampakkan jalannya.. Sebetulnya suami aku baru je mendapat offer kerja baru.. kalo dihitung tambah tolak.. dia masih baru lagi dalam kampeni sekarang.. baru nak amsuk 3 bulan.. masih lagi under probation.. tp katenye, hatinya tidak ade pada kampeni itu.. jawatan dan tugasnya di kampeni itu.. tidak kene dgn jiwanya.. Suami selalu mengeluh yg die sendiri tak tau apa fungsinya dalam kampeni itu.. Terkadang aku pun menjadi risau bila melihatkan die seperti sudah tidak ada nafsu utk meneruskan kerjanya.. mau tak risau.. byk tanggungan yg nak di tanggung.. Manakan nak bayar kereta, bil api , bil air.. nak bayar sekolah anak lagik.. susu pampers lagik.. belanja dapur lagi.. mmg lah aku sendiri seorang yg punya kerjaya.. tp  kalo suami tak bekerja.. pening jugak kepala aku nie.. kan.. tu baru beranak sorang.. kalau 2.. or 3.. mau pengsan.. Kecualilah jika suami kita itu insan yg tak berdaya nk melakukan kerja.. sakit ker, cacat anggota ke, boleh lah kita pertimbangkan.. 

Tp alhamdulillah.. dalam tahun ini, nampaknye rezeki suami mmg aku agak murah.. syukur ke hadrat Ilahi.. doa-doa kami dimakbulkan jua akhirnya.. dalam tahun ini saja ade 3 offer yg datang menjengah..dah tak perlu lagi nk buang mase menganggur dulu baru nak terhegeh mencari kerja seperti zaman muda-muda dulu.. sedang dalam bekerja pun die masih menerima tawaran demi tawaran..nak-nak tawaran terbaru ini mmg kena dgn jiwanya.. sesuai dgn kemahiran yg dia ade..dan gaji yg die akan dapat kali ni.. sesuailah dgn pengalamannya yg dah hampir 8 thn tu.. wlupun tak setanding dgn pendapatan classmate-classmatenya mase study dulu yg ade diantaranya dah hampir mencecah 10k tu.. kami tetap bersyukur.. mungkin inilah dinamakan rezeki anak.. Syukur Alhamdulillah.. 

FootNote :: Kepada suamiku tersayang, diharapkan kali ini awak dh berpuashati dgn ape yg awak dah capai.. Doa kami sentiasa mengiringi langkahmu.. dan sy juga mendoakan semoga awak akan terus bkerja dgn semangat dan hati yg tenang di tempat baru nanti.. ape yg awak impikan dan sering awak doakan.. telahpun Tuhan makbulkan.. dan tak perlu lagilah awak nak memikirkan utk mencari kerja-kerja yg lain lagi ye sayang.. lepas ni bleyh lah kite memikirkan utk menambah rezeki yg 'tu' pulak.. Amin.. semoga dipermudahkan.. :)



2 comments:

Dayu said...

itu bahagian alif kat dunia ni yang diberi melalui ayah dia
syukur
zsemoga korang trus murah rezeki
dan amir 'feel' ngan keje baru dia tu

afni+hafiz=dani said...

wah seronok la..tahniah la..nak raya2 ni, byk rezeki masuk =)