TETAMU

SELAMAT DATANG !!

Hye kawan-kawan, arini


Dah Alang2 Masuk Sini.. Sudi2 lah Follow yer.. :)

Monday, August 15, 2011

Setelah Genap 17 Bulan ..

Alhamdulillah,, baru selesai bersahur bersama asben terlove.. ahaha.. ayat tak menahan.. selalunya mmg gini.. lepas je sahur.. mesti mate nie liat nak tido balik.. kekadang dah selesai subuh barulah die nak ngantuk bagai.. nnt barulah terjadinya kesiangan.. nak bangun plak jadik liat.. ahahaha..

Tengah-tengah duk nak mengisi masa lapang melayan mata yg masih belum mengantuk nie.. baru teringat yg hari ini sudah 15hb August 2011.. dan ini bermakna.. hari ini genaplah usia anak dompot aku 17 bulan @1 Tahun 5 Bulan..baru je hari tu duk cakap lagi 4 hari.. skang dah tiba masenya puwnnn.. pantas betol masa berlalu.. 
Dgn ayah die.. otw nak g sopim baju raya last saturday.. :)

Now meyh kite tgk ape yg dah berjaya Alif capai sepanjang die membesar 17 bulan nie..


  • Alif dah boleh berjalan dan berlari sepenuhnya..(kekadang terjatuh jugak)
  • Dah pandai menyebut "nak" bile mahukan sesuatu..
  • Dah pandai sebut "nenen" bile die nak susu
  • Dah pandai sebut "U'uk" bile die poo poo..
  • Dah pandai sebut "mamam" kalo die nak makan.
  • Setiap kali melambai tangan nak g skool , nak g mane2 or selepas salam dgn org die akan sebut "tata" dan bukan"bye-bye"
  • dah mula memahami ape yang org lain cakap.. Example: kalo aku cakap jom mandi, terus bangun ajak aku g bilik air.. kalo nak minum.. terus ajak aku g dapur kat peti ais.. kalo aku tanye "mane shoes adik??", die terus g kat tempat simpan kasut2 die n amik sepasang kasut n bawak kat aku..
  • dah bleyh tiru perkataan-perkataan 2 sukukata yg aku selalu sebut dan ajar,example :kakak, abang, lampu,car, minum..dsb.
  • sesetengah perkataan yg Alif tahu sebut dan die paham maksudnya adalah ; ayah, ibu, ma(tokma), nek(nenek),cu(maksu),ball, bird,shoes,handphone(hello),tv,cakap(kap),ambil/k(mik) ..
  • dah pandai memanjat dan turun sdiri..
  • bile dengar lagu,die dah mule pandai nak menari n goyang kepala ikut lagu.. kadang2 die macam menyanyi.. nak2 lagu Aishiteru...
  • kalo dgr Azan di TV.. die mulelah wat macam orang solat.. angkat 2-2 belah tangan n letak kat telinga die.. kekadang siap die sebut "Allah" .. dan selalunya bile aku bebel kat die dgn cakap 'Ya Allah'.. die pun akan ulang cakap aku.. "ya awah"(versi baby)..

Ekceli banyak lagi nak cerita ttg perkembangan diri Alif.. tp aku sdiri pun kadang2 tak ingat sebab setiap hari ada saja perkembangan terbaru dari anak kecilku itu... rasanya cukuplah setakat ini utk kali ini.. kite tunggu progress2nya di bulan2 akan datang pula .. walauApapun, aku bersyukur sangat-sangat, wlupun Alif dilahirkan dalam keadaan tidak cukup bulan(pramatang)..tp perkembangannya masih seiring dgn kanak2 seusianya yg lain..Alhamdulillah :) 

4 comments:

AnaLyana said...

selamat 17 bulan aliff.. semoga jadi anak yang bijak..:)

juelee said...

dah besar dah rayyan ni... rayyan auntie masih terkedek2 nak berjalan..

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

Ana ::
Thanx mama Ana.. :)

Juelee ::
takpe Auntie.. nnt tak lame lagik Rayyan auntie pun akan jalan laju cam Alif jugak.. alif pun masih jalan tanpa break lagik.. hehehe.. :)

hAti iNtan said...

shomeelll..mesti best ada permata hati kan..xsabarnyee to have 1